Armata israeliana raspunde tirurilor din Siria

May 21, 2013 International

armata israel

 

“În cursul nopţii (de luni spre marţi), o patrulă din cadrul Tzahal a fost ţinta unor tiruri, în apropiere de frontiera siriană, în Platoul Golan. Nu s-au înregistrat răniţi. Vehiculul a fost avariat. Militari din cadrul Tzahal au răspuns deschizând focul şi au atins sursa tirurilor”, se arată în comunicat.

“Tzahal îşi exprimă îngrijorarea cu privire la incidente recente în nordul ţării şi a depus o plângere la forţele ONU staţionate în regiune”, potrivit aceleiaşi surse.

Un incident de acelaşi tip a avut loc în noaptea de duminică spre luni, tiruri provenind de pe teritoriul Siriei atingând un sector din Platoul Golan ocupat de către Israel.

Potrivit presei locale, punctul de impact al tirurilor s-a aflat în apropierea unei patrule militare israeliene.

Armata israeliană (Tzahal), care nu a confirmat informaţia, nu a replicat. În urma incidentului, Israelul a sesizat forţa de observaţie ONU staţionată în zonă din 1974.

De la începutul conflictului din Siria, situaţia s-a tensionat în Platoul Golan, însă incidentele au rămas, până în prezent, limitate, armata israeliană având consemnul să riposteze vizând originea tirului.

Patru tiruri au atins, în ultima perioadă, sectorul aflat sub control israelian.

Săptămâna trecută, proiectile trase din Siria au atins muntele Hermon, antrenând închiderea pentru vizitatori a acestui sit turistic de obicei frecventat.

Israelul, care se află oficial în stare de război cu Siria, ocupă după războiul din 1967 aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, pe care l-a anexat, o decizie ce nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

Sursa: Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Leave a Reply