Cea mai veche Tora din lume

June 10, 2013 Diverse

torah

 

Cel mai vechi exemplar complet al Torei a fost descoperit recent la Universitatea Bologna, cea mai veche universitate din lume, de către profesorul de ebraică Mauro Perani. Sulul – conţinând primele cinci cărți ale Bibliei, scrise de Moise – a stat ascuns la vedere timp de peste 100 de ani, fiind catalogat în mod eronat de un arhivist în anul 1889.

Valorosul sul a fost descoperit în arhivele Universității Bologna, fondată în anul 1088, precedând astfel universitățile Oxford și Cambridge, precizează The Telegraph. Sulul, confecţionat din piele de oaie, lung de 36 de metri şi înalt de 64 de centimetri, era clasat în arhivele universităţii italiene ca un document din secolul al XVII-lea.

Sulurile conținând Tora sunt extrem de rare, pentru că majoritatea au fost distruse după utilizarea lor în cadrul liturghiilor iudaice. „Când manuscrisele se uzau, se considera că și-au pierdut caracterul sfânt. În consecință, nu mai puteau fi folosite în ceremonii religioase și erau îngropate”, explică expertul italian. Zeci de mii de suluri Tora au fost, de asemenea, distruse înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către naziștii din Germania și de către fasciștii lui Mussolini din Italia.

Potrivit experţilor italieni, sulul a intrat în posesia Universităţii din Bologna provenind de la o mănăstire dominicană din regiune, după desfiinţarea de către Napoleon a ordinelor religioase din Italia, în secolul al XIX-lea.

Sursa:  Semnele Timpului.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Leave a Reply