Duminica: ziua de odihna oficiala a Europei?

March 16, 2013 Actualitate

duminica_ziua_de_odihn_oficial_a_europei

 

Anul acesta, in cateva tari europene prima duminica a lunii martie a venit cu manifestatii restranse, care au trecut neobservate de presa europeana. Cateva sindicate si biserici principale, reunite sub denumirea „Alianta Europeana a Duminicii” urmaresc promovarea unei legislatii europene care sa impuna odihna in ziua de duminica.

Prin aceasta, sindicatele vor sa sublinieze ca cetateanul se afla in centru, iar societatea nu este dependenta exclusiv de munca si progresul economic. O zi de odihna comuna le permite cetatenilor sa gaseasca echilibrul in viata profesionala, personala si familiala si permite coeziunea acestora.

In Romania, prima lege care instituia repausul duminical aparea in 6 martie 1897. Potrivit legii, erau libere doar diminetile de duminica si alte 14 sarbatori pe an. Legea e propusa de prim-ministrul Romaniei de atunci, Vasile Lascar, si sustinuta de scriitorul Barbu Stefanescu Delavrancea pe vremea cand a condus Primaria Capitalei, în 1899, vreme in care a promovat si aplicat acesta lege, aratand „ca muncitorii nu-si pot vedea niciodata copiii, plecand la lucru in zori si intorcandu-se acasa noaptea, tarziu”.

Momentan, o zi de odihna oficiala, care sa fie impusa pe teritoriul intregului continent nu este instituita. Alianta face presiuni asupra organismelor UE deoarece nu s-a reusit sa se demonstreze, pana acum, de ce odihna de duminica e mai benefica si favorizeaza relatia cu familia mai mult decat o face o alta zi a saptamanii.

Semnele Timpului

Cuvinte cheie: , ,

Leave a Reply