Evanghelia sotiei lui Isus – un fals modern

September 21, 2012 Favorite, Opinii

Dupa ce Karen King, cercetatoare la Universitatea Harvard, a prezentat intregii lumi un fragment de papirus care ar scrie despre faptul ca Iisus a fost casatorit, mai multi experti declara ca manuscrisul este un fals. Interviu cu istoricul Alin Suciu.

Alin Suciu s-a nascut pe 19 mai 1978 la Oradea, unde a absolvit Facultatea de Filosofie.

Ulterior, a studiat filosofia antica si medievala la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si religia la Universitatea Laval din Quebec, Canada.

In perioada 2009-2011, a lucrat la departamentul de studii biblice al Universitatii din Helsinki. In prezent el locuieste in Hamburg, Germania si este cercetator la AAI – Asien Afrika Institut, unde este specializat in istoria religiilor si coptologie.

Alin Suciu este unul dintre expertii care au contestat autenticitatea papirusului, sustinand ca este vorba despre “un fals modern”. El a declarat intr-un interviu pentru www.stirileprotv.ro care sunt argumentele sale.

Reporter: Pe ce anume va bazati cand sustineti ca papirusul prezentat de Karen King este “un fals modern”?

Alin Suciu: Este vorba de mai multe suspiciuni. In primul rand, documentul in sine, dincolo de continut, arata foarte suspect. Sigur nu e parte dintr-un codex (o carte de papirus), pare mai degraba taiat dintr-o bucata mai mare de papirus.

Forma literelor nu e normala si nu mi se pare ca a fost copiat in antichitate, ci in perioada recenta. Exista ceva natural in modul in care curge scrisul unui scrib antic, care acestui document ii lipseste. Nici cerneala nu arata mai bine. Si ea pare a fi falsificata.

Ar mai fi mai ceva de spus despre datare. Karen King spune ca ar data din secolul al IV-lea, dar problema e ca nu avem metode obiective de a data manuscrisele copte. Nu exista manuscrise copte datate de scribi inainte de sec. al IX-lea si nu prea avem obiecte databile descoperite impreuna cu manuscrisele.

Reporter: Desigur. O ultima nelamurire mai am: aceste evanghelii apocrife despre care ati spus acum, din cate imi aduc eu aminte, nu scriu in mod clar ca Maria Magdalena si Iisus ar fi fost casatoriti, ci sunt doar aluzii la acest subiect, asa este?

Alin Suciu: Exact. Acum insa avem scris negru pe alb ca Iisus a avut o sotie si ca locuia cu ea. In Evanghelia lui Filip se spune ca Maria Magdalena era “insotitoarea” lui Iisus. Unii savanti au spus ca insotitoare nu inseamna nevasta. In limba copta, nevasta se spune “hime”. Acest cuvant lipsea din texte pana acum. Acest nou papirus il face pe Cristos sa spuna “tahime”, adica “sotia mea”. Pana acum nu am avut astfel de probe, textele erau aluzive, asa cum ati remarcat.

Asta ii face pe multi sa se indoiasca. Un fragment atat de mic, dar care spune atat de multe. Mai mult, pe ultimul rand al textului, Iisus spune “eu locuiesc cu ea pentru ca…”  Nu stim din pacate de ce, textul se intrerupe aici. Pacat, ne-a facut curiosi! Daca imi permiteti o ultima remarca, statutul marital al lui Cristos nu era o problema in primele secole ale crestinismului.

Nu gasim texte care sa vorbeasca despre asta. E mai degraba interesul nostru, de aceea textul pare sa ne exprime mai bine pe noi si dilemele noastre contemporane decat pe cele ale crestinului din primele secole.

Stiti, in “Evanghelia secreta a lui Marcu”, un alt fals modern, Iisus era prezentat ca fiind homosexual. Acum aflam, brusc, ca era casatorit….

Sursa: stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Leave a Reply