Misionarii romani din Indonezia au fost eliberati

September 18, 2012 Favorite, International

Titel Maghiar, Ionuţ Maghiar, Sergiu Berci şi Denis Daniel Ross cei patru misionari români arestaţi în Indonezia sub acuzaţia de trafic de Biblii au fost eliberaţi. După o săptămână de detenţie, autorităţile indoneziene au decis că sunt nevinovaţi. Primii doi au locuit în Cluj până în 1988, când au emigrat în America.

“Dacă nu făceam demersuri, poate că şi o lună, două, i-ar fi ţinut în arest. Povestea a fost în felul următor: penticostalul Nelu Pop, din Cluj, m-a sunat zilele trecute şi mi-a zis ce s-a întâmplat. El ştia de arestare de la cei de la Centrul de Misiune din Colorado. M-am informat şi eu şi am primit confirmare că într-adevăr aşa este. Am dat, cred, fără exagerare 200 de telefoane. Am contactat Ministerul de Afaceri Externe să vedem ce putem face să-i ajutăm. Cei de acolo mi-au spus că nu pot interveni dacă nu există solicitare din partea băieţilor. Atunci, eu am insistat, le-am spus că trebuie ca noi, statul român, să dăm un semnal că ştim de ei, şi să trimită măcar o sesizare către autorităţile indoneziene, ceea ce până la urmă ministerul a şi făcut”, spune Avram Gal, consilier local la Câmpia Turzii, consilier parlamentar şi responsabil pentru diaspora al Partidulului Conservator.

La 24 de ore de la pronunţarea sentinţei, tinerii au părăsit închisoarea şi în prezent ei se află la un centru de misiune din Indonezia, urmând să îşi cumpere biletele de avion şi să se întoarcă în America. Avram Gal este de părere că faptul că misionarii au şi cetăţenie americană nu le-a fost de folos, ba chiar dimpotrivă, având în vedere tensiunile recente care există între statul musulman şi SUA.

“Am păstrat legătura, în toate zilele acestea cu ambasada de acolo şi cu logodnica lui Titel. Este o chestiune interesantă: unul dintre paznicii de la închisoare este american. El făcuse puşcărie 15 ani în Indonezia. Când l-au eliberat, indonezienii i-au spus: “Ori te omorâm, ori lucrezi pentru noi. A rămas acolo ca şi gardian. El a ţinut legătura cu logodnica lui Titel prin internet. La un moment dat i-a zis însă că nu mai pot vorbi că poate sunt monitorizaţi”, povesteşte Gal.

Consilierul parlamentar presupune că misionarii au fost arestaţi pentru că cineva i-a trădat. Cu toate că în momentul în care au fost ridicaţi de la aeroport nu aveau asupra lor Biblii, Gal e de părere că adevăratul scop al reţinerii lor a fost dorinţa autorităţilor indoneziene de a “a-i face să vorbească” şi să trădeze ei, la rândul lor, pe alţi misionari de acolo, să spună cui anume au dat cărţile. “Dar, cu siguranţă, ei nu au zis nimic”, mai spune Gal.

Ceauşescu şi musulmanii

Avram  Gal îşi aminteşte cum era pe vremea lui Ceauşescu şi compară vremurile. Se gândeşte la bunicul său care a fost arestat de către Securitate care vroia să afle informaţii de la el referitor la locaţiile unde se botezau oamenii, unde se împărţeau Bibliile. De asemenea, clujeanul Vasile Suciu care face parte din Oastea Domnului, avea o tipografie în casă şi făcea fluturaşe pe care apoi le împărţea. “Ceauşescu dăduse ordin să-l omoare în accident de maşină. Pe vremea aceea era aşa cum este acum în ţările musulmane”, spune Gal.

Nuntă amânată, mireasă fericită

Logodnica lui Titel a amânat totuşi nunta. Acum e însă fericită, Dumnezeu i-a ascultat rugile şi iubitul ei va veni acasă. “A amânat nunta cu vreo două săptămâni, m-a invitat şi pe mine, sunt onorat, o să particip cu plăcere şi bucurie în suflet”, spune Gal.

Tinerii misionari penticostali, cu vârste cuprinse între 33 şi 38 de ani, au fost arestaţi în noaptea de 7 spre 8 septembrie pe aeroportul din insula Maluku, când se îmbarcau să se întoacă acasă.

Sursa:  citynews.ro  crestintotal.ro

 

 

Cuvinte cheie: , , , ,

Leave a Reply