Pastorul Bisericii Crestine Baptiste Metanoia, Cristian Barbosu, a demisionat

February 19, 2013 Actualitate

cristi-barbosu

COMUNICAT DIN PARTEA LUI CRISTIAN BARBOSU

Având în vedere că în ultima perioadă am luat câteva hotărâri importante care-mi influenţează viaţa şi lucrarea, şi ţinând cont de recomandările unora de a-mi face publică poziţia mea faţă de cele întâmplate, am hotărât să scriu acest comunicat.

Am facut-o, de asemenea, şi din dorinţa de a clarifica anumite aspecte şi de a linişti anumite frământări pe care unii dintre dumneavoastră mi le-aţi mărturisit în urma citirii sau auzirii unor afirmaţii sau acuzaţii la adresa mea. În spiritul apostolului Pavel, vreau să apăr chemarea şi lucrarea pe care Dumnezeu mi-a încredinţat-o, care la acest moment este discreditată.

ANUNŢUL & MOTIVAŢIA

Acum câteva zile mi-am dat demisia din funcţia de pastor al Bisericii “Metanoia” Arad şi m-am retras ca membru al bisericii. Totodată, m-am retras şi din Uniunea Baptistă din România. Am făcut-o pentru a nu angaja biserica locală într-un conflict care i-ar fi produs multe răni; am făcut-o în baza convingerii mele biblice că în biserica lui Hristos avem o altă misiune cu mult mai nobilă decât aceea de a lupta cu fraţii noştri când e vorba de diferenţe în convingeri şi păreri, şi mai ales să apelăm la metode neprincipiale sau nebiblice pentru a ne atinge scopul. Eu cred că avem un singur Adversar şi acela este Satan, nu fraţii noştri, iar metodele folosite în conflictele dintre noi trebuie să fie cele scripturale. Când am văzut şi am simţit că se trece de această limită, am ales să mă retrag şi împreună cu mine s-a retras şi fratele pastor Raul Todinca şi întreg comitetul cu excepţia unei singure persoane.

CAUZELE

Cauza principală a retragerii mele din biserică a fost determinată de subiectul şi motivul conducerii bisericii. Subiectul – fiindcă pe această temă am avut multe multe dezbateri cu fraţii din vechea conducere a bisericii, discuţii care s-au rezumat la diferenţe de convingeri: eu şi o parte a comitetului considerând că argumentele biblice cele mai solide susţin conducerea prin presbiteri, pe când un alt grup din conducerea bisericii susţineau congregaţionalismul ca model de conducere. Evident o incompatibilitate şi totodată o alegere pe care biserica trebuia să o facă. Motivul – dorinţa unora din conducerea bisericii de a-şi implementa propria viziune, din păcate prin anumite metode discutabile din punct de vedere biblic şi moral.

ISTORIA

Aceste diferenţe am dorit să le soluţionăm în mod legal şi principial în cadrul bisericii. Am croit astfel un model de conducere prin presbiteri care erau compatibili cu Statutul UBR, o nouă direcţie, cu o nouă echipă. Le-am supus toate votului bisericii, în 3 Adunări Generale consecutive, în care fraţii au avut libertatea de a-şi exprima convingerile şi contraargumentele, şi de fiecare dată biserica a susţinut viziunea şi a votat pozitiv. În schimb grupul de lideri care nu au fost de acord cu această direcţie şi-a dat demisia şi a început să acţioneze în opoziţie influenţând timp de câteva luni de zile grupurile lor mici producând dezbinare. Au ajuns să meargă din casă în casă şi să convoace o altă AG în care au revocat hotărârile celorlalte 3 AG schimbând modelul şi conducerea bisericii. Din păcate acest ultim demers l-au făcut printr-o campanie masivă de discreditare morală şi spirituală a persoanei şi lucrării mele folosind minciuni, distorsionări şi manipulări de adevăr, fără a mă fi contactat sau confruntat personal (Matei 18), ci acuzându-mă public în AG din 9 februarie 2013. Aceste proceduri au determinat retragerea mea şi a comitetului.

LEGĂTURA CU HARVEST

Acuzaţiile lor au atins şi parteneriatul bisericii noastre cu Harvest Bible Chapel, pe care l-au revocat în urma unor discredinţări masive la adresa pastorului James MacDonald preluate de pe pagini web calomniatoare la adresa lui. Aici mă simt obligat să specific câteva lucruri. Precizez că unele dintre ele au fost create şi susţinute specific pentru a-l discredita pe fratele James şi a distruge lucrarea Bisericii “Harvest”, un concept care nu este nou având în vedere aceleaşi tactici şi experienţe prin care şi Bill Hybels, Rick Warren, Billy Graham şi chiar John MacArthur au trecut cu câţiva ani în urmă. Un asemenea grup format din foşti presbiteri şi membri, care fie au fost îndepărtaţi din Biserica “Harvest”, fie au avut probleme cu acea bisericĂ, s-au coalizat Şi au Început să susţină demersurile acestui website împroşcând cu minciuni, exagerări şi distorsionări de adevăr privind lucrarea fratelui James şi persoana lui. Menţionez că pentru fiecare acuzaţie scrisă pe acel website sau adusă de către membrii bisericii noastre, am cercetat şi întrebat în mod personal, direct şi specific pe presbiterii de la Harvest şi chiar şi pe fratele James, confruntându-i cu aceste lucruri potrivit lui Matei 18. În urma dovezilor culese de mine, am ajuns la concluzia că este un complot foarte bine regizat în a distorsiona adevărul şi a distruge această lucrare.

Doresc să precizez, însă, că Harvest, la fel ca orice altă instituţie umană, nu este perfectă. Deşi sunt parte din Harvest Bible Fellowship, am diferenţe faţă de ei şi nu sunt de acord cu anumite alegeri pe care fratele James le-a făcut. Cu toate acestea, am încredere în ei şi în chemarea lui Dumnezeu clar evidenţiată prin lucrarea lor. Nu am făcut-o pentru banii lor, fiindcă nu sunt angajatul lor, şi nici nu sunt subordonat lor, ci am acelaşi statut ca oricare alt plantator de biserici din Harvest Bible Fellowship. Sunt salariatul bisericii din România şi dacă am primit fonduri din partea bisericii Harvest, acestea au fost limitate şi special destinate lucrării, evidenţiate într-un sistem clar de dare de socoteală. Dintotdeauna am avut o colaborare sănătoasă cu ei şi am apreciat preţul pe care îl plătesc pentru a chema bisericile evanghelice americane la o orientare verticală, înspre Dumnezeu şi nu înspre metodele şi spiritul acestei lumi. De aceea am ales să-i apăr, aşa cum aş fi ales să apăr pe orice pastor din România dacă aş fi ştiut că este acuzat pe nedrept. Precizez, de asemenea, că acuzatorii lor, fie din America, fie din România, nu i-au contactat, nu i-au confruntat potrivit lui Matei 18, deşi cei de la Harvest au încercat să facă paşi înspre unii dintre ei, fiind însă respinşi – ceea ce îmi spune multe. Multele acuzaţii aduse în cadrul bisericii noastre au fost culese de pe paginile web ale împotrivitorilor lor, ceea ce nu este corect – e ca şi cum ai vrea să obţii informaţii despre poporul evreu întrebându-l pe Haman.

Mă bucur însă că instituţii importante precum Moody Bible Institute au cercetat situaţia şi au înţeles complotul pus la cale şi au ales să susţină în continuare lucrarea fratelui pastor James şi a Bisericii “Harvest”. Săptămânile trecute, fratele James a predicat de la acelaşi amvon, la una dintre cele mai prestigioase conferinţe din SUA (Founders Week), alături de predicatori cu o reputaţie deosebită precum Lutzer, MacArthur, David Plat, Tony Evans, care nu ar fi acceptat să fie puşi în această postură dacă ar fi avut bănuieli cu privire la fratele James. Menţionez, de asemenea, că niciuna din cele câteva sute de staţii de radio nu l-au suspendat pe fratele James şi niciun membru din stafful Bisericii “Harvest” (aproape 400) şi nicio biserică din cele aproape 100 nu s-au retras din octombrie încoace, în urma acestor atacuri abundente. Oare de ce? Fiindcă cei care verifică sursele ştiu clar cine sunt cei care atacă şi care sunt motivele lor.

Acelaşi scenariu, la o scară mai mică, mi s-a întâmplat şi mie. De aceea am hotărât să mă retrag. Nu am făcut-o din laşitate sau culpabilitate, ci pur simplu nu am vrut să mă angajez în acest stil de luptă pe care îl dezaprob, şi i-am lăsat pe fraţii mei să îşi implementeze propria viziune, nedorind să fiu un obstacol în calea lor.

VERIFICAREA ADEVĂRULUI

Dacă am un îndemn serios pentru cei care veţi citi acest comunicat, este acesta: verificaţi informaţiile calomniatoare care se scriu despre pastori sau biserici, chiar dacă cei care le propaga susţin că au surse credibile! De aceea, cei care aveţi neclarităţi, întrebări sau frământări, mă puteţi contacta personal şi, în spiritul lui Matei 18, voi încerca să vă răspund. Nu uitaţi că în Proverbe 18:17 Scriptura ne arată cum să abordăm acest gen de situaţii, ascultând ambele părţi şi abia mai apoi trăgând concluziile. Vă mulţumesc celor care deja aţi făcut-o şi n-aţi ezitat să mă contactaţi personal. Neverificarea informaţiilor poate pune pe cineva în postura de a promova sau accepta minciunile sau distorsionările transmise şi de a se face, astfel, părtaş păcatelor altora.

Pe de altă parte, aşa cum hermeneutica biblică ne învaţă, autorul textului şi intenţia lui sunt cruciale în interpretarea unui mesaj. Vă rog să nu neglijaţi sursele originale ale informaţiilor transmise, fiindcă veţi vedea că aveţi de-a face cu oameni care şi-au făcut ca ţintă în viaţă defăimarea lucrătorilor şi a bisericilor. Autorul blogului „ioan8.wordpress.com” este unul dintre ei. Pe acest blog m-a atacat încă de anul trecut, datorită atitudinii mele împotriva legalismului şi datorită implicării şi colaborării mele cu unele lucrări pe care dansul le respinge precum BIG Impact sau GLS, şi a opiniei faţă de unii lucrători precum Bill Hybels, Rick Warren sau Billy Graham – pe care îi consideră de-a dreptul eretici. Acum, ăn situaţia de faţă, o face din nou, primind muniţie proaspătă de la unii dintre membrii împotrivitori din Metanoia care au început să mă acuze folosind aceleaşi tactici ca el. Nu mă mir de abordarea asta, fiindcă în primăvara anului trecut, când am fost atacat pe acest blog, deşi am încercat, în spiritul lui Matei 18, să-i îndemn la dialog şi la clarificarea tuturor aspectelor în discuţie, autorul mi-a transmis că nu consideră că pasajul acesta (Matei 18) mi se potriveşte, fiindcă el este adresat credincioşilor, pe când eu sunt atât de căzut încât nu mă mai consideră „frate” (adică credincios). No comment.

ÎN LOC DE EPILOG

Dragii mei, fiecare dintre dumneavoastră aveţi dreptul să alegeţi ce credeţi în această situaţie. Eu nu o să mă lupt să vă conving că am dreptate, sau să intru în luptele celor care-mi sunt adversari acum. Principiile biblice nu-mi permit, fiindcă ştiu că adevărul şi timpul merg mână în mână şi Dumnezeu va scoate la iveală la timpul Lui adevarul. Îl las pe El să mă apere. Eu am conştiinţa împăcată şi nu am nicio îndoială legată de chemarea mea sau atitudinea mea înaintea Lui. Plătesc un preţ, îndur multe, sunt rănit din greu şi eu, şi familia mea, am pierdut o lucrare în care am investit atâţi ani prin atâtea lupte, dar am credinţa că Domnul va continua ceea ce a început, de aceea merg înainte. La momentul potrivit veţi auzi în ce fel mă va calauzi Domnul şi ce am să fac.

Ceea ce este sigur pentru acum este că voi continua lucrarea în România – deşi, sincer, am fost ispitit să plec şi să las totul după atâţi ani de împotriviri – dar simt că Domnul are încă planuri cu mine şi lucrarea Lui de dragul generaţiei contemporane din ţara noastră.  Cred că legalismul trebuie îndepărtat din bisericile şi din sufletele noastre, şi mă bucur să văd că tot mai mulţi pastori înţeleg lucrul acesta. Eu sunt convins că Biblia susţine unitatea în diversitate şi nu uniformitatea prin conformism. Cred, de asemenea, că anumite garduri dintre baptişti şi penticostali trebuie să se dărâme, fiindcă Duhul Sfânt nu stă în extreme sau în colivie. Darurile şi manifestările Duhului Sfânt există, lupta spirituală e reală şi n-o putem ignora. Consider că modelul congregaţionalist este deficitar atât din punct de vedere biblic, cât şi pragmatic, deşi în unele biserici episcopalianismul domină sub eticheta congregaţionalismului – dar cred că reminescenţele autoritarianismului din epoca trecută, cât şi reacţiile la traumele produse atunci trebuie vindecate şi conducerea bisericii reevaluata prin prismă biblică. Şabloanele croite în tradiţionalism, care emancipează forma în detrimentul funcţiei, trebuie schimbate. Mandatul nostru este de a ieşi în lume şi a o câştiga pentru Hristos, nu de a ne închide în enclavele noastre evanghelice, îngustând noi Calea şi dând mai multă importanţă Mishnelor noastre denominaţionale şi nu textului biblic. Preţul pe care îl plătesc astăzi se datorează şi acestor lucruri în care cred din toată inima. Dumnezeu să dea înţelepciune liderilor noştri evanghelici în această perioadă de criză şi curaj pastorilor şi lucrătorilor care încearcă să găsească soluţii biblice şi relevante plătind un preţ pentru aceasta.

Cât despre mine, voi merge înainte încercând să nu fiu o pricină de poticnire nimănui şi de aceea am hotărât să mă retrag şi din Uniunea Baptistă. Îi iubesc pe fraţii mei, am avut o colaborare frumoasă cu mulţi dintre ei, îmi pare rău că a trebuit să ajung să iau această hotărâre, dar trebuie să fiu sincer şi să vă mărturisesc că am avut şi multe presiuni din partea unora. De aceea, în dorinţa mea de a-mi continua cu integritate lucrarea concentrându-mi energia înspre a clădi şi nu a mă apăra mereu sau negocia compromisuri la nivel de convingeri şi principii, am ales acest cadru neutru, ieşit de sub vreo umbrelă denominaţională. De ani de zile anumiţi pastori cu influenţă atât în conducerea Uniunii, cât şi a Comunităţii de Arad au încercat să-mi discrediteze lucrarea sau să o boicoteze. Chemarea mea nu este să mă lupt cu ei, ci cu dusmanii Evangheliei. Am apreciat însă colaborarea deosebită pe care am avut-o cu mulţi pastori baptişti şi penticostali şi ţin să le mulţumesc sperând că vom continua să luptăm împreună pentru lărgirea Împărăţiei Sale. Recunosc că sunt imperfect, că am făcut greşeli şi că mi-am asumat riscuri în dorinţa sinceră de a ajuta, parţial, cât de puţin, lucrarea din România, dar chiar dacă astăzi sunt rănit, nu voi ceda, fiindcă nu am nicio îndoială vis-a-vis de chemarea Lui pentru viaţa mea şi de ceea ce ar mai putea face El cu mine, aşa zdrobit cum sunt, şi de acum înainte. De aceea rămân deschis colaborării cu orice pastor, lucrător sau biserică ce încă mai au încredere în ce fac. De asemenea, respect cugetul celor care la acest moment nu mai au libertatea de a colabora cu mine din pricina celor întâmplate.

Dumnezeu este judecătorul meu şi El la vremea Lui va judeca. Eu îi binecuvântez pe fraţii mei care au rămas în Metanoia şi le doresc propăşire în lucrare, la fel cum îi binecuvântez pe fraţii din Uniunea Baptistă mulţumindu-i Lui pentru anii frumoşi de colaborare, iar pe cei care îmi vor răul, fie intenţionat sau involuntar, îi las pe mâna Domnului, rugându-L să Se îndure de ei, să le lumineze mintea şi să le călăuzească inima spre lucruri care sunt de zidit, nu de dărâmant, făcându-i pescari şi nu vânători de oameni.

Dacă prin viaţa sau lucrarea mea am produs probleme sau am rănit pe cineva, îmi cer iertare. Dacă prin cele scrise am fost neclar sau nu am răspuns frământărilor unora dintre voi, sunt dispus să discut cu orişicine mă va contacta, în spiritul biblic şi în limita moralităţii. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi, fie prieteni, fie duşmani, şi El să ne înveţe să ducem lupta cea bună, alegându-ne cu înţelepciune bătăliile!

Cristian Bărbosu

Arad, 17 februarie, 2013

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply